naujienos

naujienos / 2020 05 04 KREIPIMASIS dėl vidaus sienų kontrolės panaikinimo

Lietuvoje veikiančios dvišalės ekonominio bendradarbiavimo organizacijos kreipėsi į Respublikos Prezidentą Gitaną Nausėdą ir Ministrą Pirmininką Saulių Skvernelį, prašydamos po gegužės 11 d. panaikinti vidaus sienų kontrolę tarp kaimyninių Šengeno erdvės valstybių. Kreipimąsi pasirašę Estijos prekybos rūmų Lietuvoje, Latvijos įmonių rūmų bei Lenkijos ir Lietuvos prekybos rūmų vadovai pabrėžia, kad sugrąžinti laisvą asmenų ir prekių judėjimą būtina siekiant padėti verslui atsigauti. Analogiški kreipimaisi teikiami ir kaimyninių valstybių vadovams.

Daugiau kaip 70 Baltijos šalyse ir Lenkijoje veikiančių įmonių vienijančios asociacijos teigia palankiai vertinančios Europos Sąjungos valstybių atsaką į koronaviruso grėsmę ir pritaikytas priemones COVID-19 plitimui suvaldyti. Tačiau verslo atstovai pažymi, kad labai svarbu laikinųjų priemonių taikymo neužtęsti pernelyg ilgai. Europos valstybėms viena po kitos švelninant apribojimus, būtina rūpintis ekonomikos atsigavimu.

„Perteklinius apribojimus panaikinti delsiančios šalys gali susidurti su negrįžtamais padariniais verslui ir ekonomikai. Tuo tarpu net ir nedideli žingsniai link įprastų veiklos sąlygų sugrąžinimo prisidėtų prie ekonomikos atgaivinimo, o spartesnis laikinos vidaus sienų kontrolės panaikinimas padidintų Baltijos regiono šalių gyventojų ekonominį aktyvumą. Todėl raginame Estijos, Latvijos, Lenkijos ir Lietuvos valstybių vadovus elgtis solidariai ir lanksčiai bei nepamirštant saugumo, kuo greičiau atverti vidaus sienas laisvam prekių ir asmenų judėjimui“, - teigia vienas iš kreipimosi autorių, Lenkijos ir Lietuvos prekybos rūmų valdybos pirmininkas Robert Juodka.

Kreipimąsi į šalies vadovus taip pat pasirašė Latvijos įmonių rūmų asociacijos valdybos pirmininkas Vytautas Kregždė ir Estijos prekybos rūmų regiono vadovė Snieguolė Matonienė. Pasak jų, jau dabar akivaizdu, kad priemonių, kurių valstybės narės ėmėsi siekdamos kontroliuoti viruso plitimą ir išsaugoti žmonių gyvybes, ekonominis poveikis bus didelis. Jis greičiausiai pralenks 2008 m. finansų krizės sukeltą nuosmukį.

Atsižvelgdamos į tai, kad kaimyninių šalių vyriausybės skelbia apie sumažėjusius koronaviruso diagnozuotus atvejus ir švelnina karantino sąlygas, organizacijos prašo po gegužės 11 dienos panaikinti Šengeno sutartyje įtvirtintos erdvės be vidaus sienų kontrolę tarp Estijos, Latvijos, Lenkijos ir Lietuvos.

https://www.lrt.lt/naujienos/verslas/4/1169379/baltijos-saliu-ir-lenkijos-verslo-organizacijos-ragina-atverti-sienas-tarp-regiono-saliu

https://www.delfi.lt/verslas/verslas/baltijos-saliu-ir-lenkijos-verslo-organizacijos-ragina-atverti-sienas-tarp-regiono-saliu.d?id=84180139

https://www.15min.lt/naujiena/aktualu/lietuva/baltijos-saliu-ir-lenkijos-verslo-organizacijos-ragina-atverti-sienas-tarp-regiono-saliu-56-1311914

https://www.diena.lt/naujienos/verslas/ekonomika/baltijos-saliu-ir-lenkijos-verslo-atstovai-ragina-atverti-sienas-tarp-regiono-saliu-965330

 



Apie mus

Asociacija „Lenkijos ir Lietuvos prekybos rūmai” yra Lietuvos ir Lenkijos ekonominio bendradarbiavimo dvišalė organizacija. Asociacija renka informaciją savo nariams apie verslo galimybes abiejose šalyse, bendradarbiauja su organizacijomis ir asmenimis, užtikrinančiais verslo valdymą ir plėtrą, organizuoja konferencijas ir teminius renginius.


Rekvizitai

Lenkijos ir Lietuvos prekybos rūmai
Kodas: 303873870
Banko sąskaitos numeris: LT50 7044 0600 0801 8382; BIC (SWIFT): CBVILT2X

Kontaktai

 Konstitucijos pr. 7, Vilnius
+370 6 5264605
info@plcc.lt