naujienos

naujienos / 2020 01 30 Konferencija „How to utilize Lithuania's success on the Polish RES market?“

Lenkija yra viena didžiausių anglies kuro naudotojų Europos Sąjungoje. Kylant vis daugiau iššūkių dėl klimato kaitos, šalies valdžia imasi veiksmų sumažinti kietojo kuro panaudojimą ir pereiti prie tvarios energijos generavimo. 

Renginyje vykusią diskusiją moderavo teisininkas bei Lietuvos Lenkijos Prekybos rūmų valdybos pirmininkas Robertas Juodka. Anot jo, pokyčiai yra būtini, o Lietuvos pagalba jie gali būti paspartinti. „Kelinti metai iš eilės matome, kaip Lietuvoje įgyvendinami atsinaujinančios energijos gamybos projektai. Gyventojai noriai naudojasi šalies ir Europos Sąjungos teikiamomis lengvatomis bei paramomis ir renkasi švarią energiją. To siekiame ir Lenkijoje, kadangi šalis vis dar yra viena daugiausiai kietojo kuro sunaudojančių valstybių Sąjungoje. Tikime, jog sujungus jėgas ir pasitelkus abiejų šalių patirtis, galime priartėti prie švaresnės ateities.“

Net ketvirtadalis Lietuvoje suvartojamos energijos yra gaunama iš atsinaujinančių energijos šaltinių. Nors šalyje populiariausias tvaraus kuro šaltinis yra kietasis biokuras, Europos Sąjungos iniciatyva skatinama rinktis saulės energiją. Vien per 2020–2021 metus planuojama pritraukti 10 tūkstančių naujų saulės energijos gamintojų. 

Tvarios energijos gamybos plėtra Lenkijoje

Anot SIG atstovo, PPA (angl. Power Purchase Agreements) ir C&I (angl. Corporate and Institutional) verslo plėtros vadovo Krzysztof Ławrywjaniec, atsinaujinančių energijos šaltinių panaudojimas Lenkijoje vis dar išlieka opi problema. „80% Lenkijoje pagaminamos energijos gaunama iš anglies kuro. Šalis dominuoja labiausiai užterštų Europos šalių sąrašuose. Tačiau tuo pačiu Lenkijos rinka yra palanki tvarios energijos gamybos įmonėms. SIG siekia įnešti teigiamų pokyčių, sukurti naujų darbo vietų ir pagerinti Lenkijos padėtį siekiant suvaldyti klimato kaitą.“

SIG prisideda prie Lenkijos 2030 metų klimato kaitos susitarimo ir ekonominio vystymo tikslų. Šiai dienai esame pastatę 131 MW generuojančių saulės elektrinių, o 2020 metais planuojame išvystyti dar 500 MW saulės energiją generuojančių elektrinių. 

„Lietuvoje SIG pristatė „Saulės bendruomenės“ projektą, kuriuo siekiama paskatinti šalies gyventojus įrengti saulės elektrines privačiuose namuose ir žemės sklypuose. Projekto dalyviai gali palankiomis sąlygomis gauti paskolą banke ir taip prisidėti prie švarios energijos gamybos Lietuvoje. Nuo pat pradžios „Saulės bendruomenė” susilaukė didelio susidomėjimo, tad tikimės, jog projektas įkvėps ir Lenkijos rinką adaptuoti nuotolinio vartotojo modelį ir prisidėti prie tvarios energijos gamybos.“ - prognozėmis dalinosi Krzysztof Ławrywjaniec. 

SIG saulės energijos gamybos iniciatyva prisideda prie Jungtinių Tautų darnaus vystymosi tikslų ir skatina Lenkijos ekonominę plėtrą. Įmonės skyriai Lenkijoje įsteigė naujų darbo vietų ir stengiasi pritraukti talentingiausius šalies darbuotojus. 

„Šiuo metu Lenkijoje turime tris biurus - du Varšuvoje ir vieną Glivicės mieste. Juose dirba per 60 žmonių ir komanda toliau sparčiai auga. Siekiame gerinti šalies ekonominę padėtį, kurdami papildomas darbo vietas, bei glaudinti Lenkijos ir Lietuvos bendradarbiavimą ir dalijimąsi gerosiomis praktikomis siekiant priartinti Lenkiją prie 2030 metų klimato kaitos susitarimo tikslų.“ - apie teigiamus pokyčius kalba Krzysztof Ławrywjaniec.

Iššūkių keliantys klimato kaitos padariniai skatina pokyčius. Lietuvoje vis greičiau įsibėgėjant saulės elektrinių ir atsinaujinančios energijos šaltinių gamybai, siekiama įkvėpti kaimynines šalis sekti Lietuvos pavyzdžiu. Tikima, jog Lenkijos perėjimas prie švarios energijos ne tik padės kovoti su klimato kaita, bet ir suteiks galimybių ekonominei šalies plėtrai. 

 



Apie mus

Asociacija „Lenkijos ir Lietuvos prekybos rūmai” yra Lietuvos ir Lenkijos ekonominio bendradarbiavimo dvišalė organizacija. Asociacija renka informaciją savo nariams apie verslo galimybes abiejose šalyse, bendradarbiauja su organizacijomis ir asmenimis, užtikrinančiais verslo valdymą ir plėtrą, organizuoja konferencijas ir teminius renginius.


Rekvizitai

Lenkijos ir Lietuvos prekybos rūmai
Kodas: 303873870
Banko sąskaitos numeris: LT50 7044 0600 0801 8382; BIC (SWIFT): CBVILT2X

Kontaktai

 Konstitucijos pr. 7, Vilnius
+370 6 5264605
info@plcc.lt